ŠETNJA ZLATIBORSKIM STAZAMA


Ono u čemu većina posetilaca planine najviše uživa jesu šetnje Zlatiborom. Mnogobrojne staze i puteljci preko livada i kroz šumarke pogodni su za šetnje različitog intenziteta. Najčuvenija uređena staza je ona koja vodi iz centra do spomenika i ona predstavlja omiljeno šetalište gostiju. Pored mnogobrojnih prelepih divljih staza, možete se odlučiti i za šetnju nekom od uređenih:


Staza Kamalj

 

Kamalj je staza za laganu šetnju namenjena rekreativcima i početnicima. Šetnja ovom stazom je idealna da se vaše telo navikne na zdrav planinski vazduh. Ova staza je skoro bez uspona i padova i ne dovodi do podizanja pulsa. Veoma je pogodna za osobe koje se leče ili oporavljaju nakon bolesti i povreda. Staza može da se pređe za oko 25 min, a dugačka je 1600m u oba smera.


Staza Spomenik

 

Ovo je staza usponom i vrhom koji se osvaja i odakle se pruža pogled na ceo Zlatibor i okolinu. Prisutan je kontinuirani uspon od 10%, a najveći dostiže 20%. Namenjena je pripremljenim sportistima i osobama u formi, spremnim za naporan uspon. Ukupna dužina staze u oba smera je 7,3 km, sa visinskom razlikom od 90 m.


Staza Jedini Bor

 

Ovu stazu drugačije nazivaju i Stazom zdravlja. Dugačka je 7,3km i može se preći za manje od sat vremena brzim hodom. Namenjena je ljudima u dobroj kondiciji i sportistima. Visinska razlika iznosi 107m sa prosečnim usponom od 27%.


Staza Čigota

 

Ova staza predstavlja pravi planinski poduhvat gde se sa vrha Čigota pruža pogled na Maljen i Povlen, Ovčar i Kablar. Staza je namenjena iskusnim planinarima, sportistima i osobama sa dobrom kondicijom. Može se preći za oko 3 sata. Dužina staze u oba pravca je 11,2km.