Netaknuti biser Zlatibora – Ribničko jezero

20jul

Netaknuti biser Zlatibora – Ribničko jezero

Koliko god puta da ste bili na Zlatiboru, ova planinska lepotica uvek ima sa čim da iznenadi. Na pola puta od centra ka Torniku, smešteno je Ribničko jezero – jedno od najlepših u ovom kraju. Iako veštačko, predstavlja pravu prirodnu oazu u kojoj svake godine uživa na hiljade posetilaca.

 

Uz jezero u centru, Ribničko jezero jedna je od naposećenijih turističkih lokacija. Okruženo je bogatom četinarskom šumom, pa je boravak ovde pravo uživanje.

Jezero je tamno zelene boje, a dno je pokriveno tamnim kamenom što odsjaj vode čini još prodornijim.

Ovaj biser Zlatibora, kako još nazivaju Ribničko jezero, pravi je raj i za ribolovce, jer u njegovim vodoma pliva obilje ribe.

 

U ovom jezeru se mogu naći pastrmka, klen, som i šaran. Pecanje je moguće uz dozvolu. Pošto se voda koristi za piće, kupanje u Ribničkom jezeru je zabranjeno. Odlično je mesto za rekreaciju i odmor, a u blizini su nalaze smeštajni kapaciteti, drvene brvnare koje su autentične za ovaj kraj.

Sve lepote Ribničkog jezera, uskoro će se moći videti i sa visine, jer će upravo tu biti međustanica zlatiborske Gold Gondole. Nadmorska visina od 1000 metara i specifična ruža vetrova, čini ovaj planinski kraj izuzetnom vazdušnom banjom.

 

 

U blizini se nalazi Ski centar Tornik, ali i brojni kulturno-istorijski spomenici koje vredi videti i posetiti.

 

Izvor: telegraf.rs