Lekovitost Zlatibora

18jul

Lekovitost Zlatibora

Pored planinskih pejzaža koji su pravi odmor za dušu i telo, Zlatibor je blagotvoran i u terapeutskom smislu. Od davnina je poznato da je zlatiborski vazduh poseban i lekovit, što je bio razlog da planina dobije status vazdušne banje koji ponosno nosi duže od 120 godina.

 

Nekoliko faktora se ovde udružilo i stvorilo idealne uslove za lečenje, oporavak i rekreaciju. Sa porastom nadmorske visine vazdušni pritisak opada, a hemoglobin u krvi raste, disanje je lakše, krvotok je brži, a vazduh koji pluća udišu na 1.000 metara iznad nivoa mora pun kiseonika. Šetnjom i rekreacijom na Zlatiboru moguće je povećati broj krvnih zrnaca za preko dva miliona.

Brojnim zdravstvenim i terapeutskim efektima treba dodati odsustvo alergena usled veće prozračnosti i veću količinu ozona koji je zaslužan za prečišćavanje vazduha.

 

Mnoštvo vegetacije sa velikim brojem  aromatičnih i lekovitih biljnih vrsta povoljno utiču na respiratorne organe, krvni pritisak, a njihovo dejstvo poboljšava produktivnost i opšte blagostanje. Na livadama Zlatibora mogu se naći majčina dušica, kantarion, sporiš, iva, divlja nana. Iglice bora koriste se za inhalaciju i lečenje astme. Kupke od mladih borovih četina preporučuju se obolelima od reume i artritisa, a preparati od smole bora koje imaju jako antiseptičko dejstvo za lečenje kožnih bolesti.

 

Idealni uslovi za odmor, rekreaciju i lečenje dovoljan su razlog da ovog leta svoj odmor provedete baš na Zlatiboru. Uz prirodne blagodeti i poznate gastronomske specijalitete, brojni sadržaji ispuniće boravak na planini zabavom, avanturom i adrenalinom, a Zlatibor će svojom kvalitetnom turističkom ponudom još jednom dokazati zašto je destinacija za sve generacije i za svako godišnje doba.

 

Izvor: zlatibor.org.rs