Jubilej Zlatibora – 125 godina organizovanog turizma

20mar

Jubilej Zlatibora – 125 godina organizovanog turizma

U vreme kad Zlatibor ostvaruje rekordnu posetu i prihvata najviše gostiju u svojoj bogatoj turističkoj istoriji, s posebnim ponosom i zadovoljstvom u 2018. godini obeležavamo izuzetan jubilej – 125 godina organizovanog turizma na ovoj planini. Jubilej je veran dokaz trajanja i postojanosti, potvrda vrednosti Zlatibora kao planine bogomdane za turizam, neoboriv argument da ono što toliko traje zaista i vredi.

 

Podsećanje na početke organizovanog turizma ovde nas uvek vodi u 1893. godinu, na Preobraženje 19. avgusta. To je datum najvažnijeg događaja tog vremena, kako i danas svedoči natpis uklesan na česmi kraj jezera u središtu planine. Podaci o broju turista na Zlatiboru dovoljno govore. U 1953. godini bilo ih je 1.393, godine 1967. već oko 20.000, 1973. preko 55.000, a 1975. oko 71.000. Tim prometom Zlatibor već tada postaje najposećeniji centar planinskog turizma u Srbiji, ispred Divčibara, Kopaonika i Tare.

 

Danas je Zlatibor planina na kojoj u turističkim “špicevima“ boravi i 30.000 posetilaca dnevno. Tokom godine privuče preko 250.000 turista koji ostvare više od milion noćenja. Domaći gosti i dalje su verni Zlatiboru, a sve više stranaca: Nemaca, Holanđana, Rusa, Čeha, Kineza i drugih, otkrivaju lepote ove planine. Sada je na njoj mnoštvo vila i vikendica, odličnih hotela, restorana, letnjih kupališta, raznovrsnih sadržaja. Leti je Zlatibor idealan za pripreme sportista, sa kvalitetnim terenima dobrih podloga. Zimi pogodan za skijanje i uživanja na snegu u velikom ski-centru na Torniku, gde je šestosedna žičara i veštačko osnežavanje, ili na padinama Obudojevice, u centru naselja, sa nekoliko kraćih staza i manjih ski-liftova. U centru planine su i atraktivni Dino park i avantura parkovi, uskoro i najduža panoramska gondola koja će odavde voditi sve do na vrh Tornika.

 

Zlatibor, dakle, u punom sjaju i na najboljem glasu dočekuje svojih 125 godina turizma. Jubilej nizom sadržaja prigodno obeležavamo: I u dane oko Preobraženja kada će za svakog biti ponešto zanimljivo što seća na dugu turističku tradiciju, ali i raznovrsnim programima tokom cele godine. Ova planina, nema sumnje, to itekako zaslužuje.