Gastronomski vodič kroz Zlatibor

1feb

Gastronomski vodič kroz Zlatibor

Najposećenija srpska planina se pored mnoštva atrakcija i aktivnosti može pohvaliti i neverovatnim gastronomskim specijalitetima po kojima je poznat ceo kraj.Na prvom mestu gastronomskog vodiča kroz Zlatibor zasluženo se nalazi, njeno visočanstvo, komplet lepinja. Savršen spoj vruće lepinje, zlatiborskog kajmaka, domaćih jaja i čuvenog pretopa učiniće da se u komplet lepinju zaljubite na prvi zalogaj.

 

Poseta selu Mačkat je nezaobilazna ukoliko ste ljubitelji svinjske ili goveđe pršute, domaće slanine, kobasica i čvaraka ali i ubedljivo najukusnijeg jagnjećeg pečenja koje ste ikada probali. Uz glavno jelo obavezno je probati domaći ajvar, domaću pitu od sira i zelja ili pogačice od heljdinog brašna.

 

Posetioci koji nisu veliki ljubitelji mesa mogu, na samo 25 km od centra Zlatibora, u selu Ljubiš uživati u svežoj pastrmci iz jednog od najpoznatijih ribnjaka pastrmke u zlatiborskom kraju. Ambijent nadaleko poznatog restorana Pećinar doprineće da iz rodnog sela Ljubivoja Ršumovića ponesete najlepše utiske.

 

Mesto koje nikako ne bi smeli da propustite tokom boravka na Zlatiboru je tradicionalna pijaca. U samom centru naselja možete probati i kupiti zlatiborski sir, kajmak i suvomesnate proizvode kao i slatko od šumskih jagoda, domaće džemove, med i pčelarske proizvode i čajeve od lekovitog bilja.

 

Ljubitelji slatkiša mogu uživati u najukusnijim palačinkama, vaflima i sladoledu na samom Kraljevom trgu.Uz ukusne zalogaje neizostavno ide i provereno dobra domaća rakija šljivovica, koju sa Zlatibora možete poneti kao suvenir.